Evinizde karşılaşabileceğiniz en kötü sorun; yetersiz ve kötü yapılmış bir su yalıtımı yüzünden, ıslanmış parkeler ve tavandan damlayan sulardır.
Çatım neden akıyor?
Genellikle şiddetli yağmur ve yetersiz su yalıtımı bir araya geldiğinde çatı akması sorunu ortaya çıkıyor. Ayrıca uzun süren kar yağışı ve çatıda kar birikmesi de çatının hasar görmesine neden olabiliyor. İnşaat sırasında doğru yalıtım yapılmadığı durumlarda, çatının zemini zayıflayarak çatı katındaki dairelere su akıtabiliyor.
Çatı akarken damla damla su gelebileceği gibi boya ve sıva arasında su toplanması da mümkündür. Aşırı şiddetli yağış durumunda ise su sızıntısı daha ciddi boyutlara ulaşabiliyor. Çatı akması, çatı katında oturanlar için oldukça büyük bir sorun oluşturuyor. Hatta şiddetli akma olduğu zaman, ev sahiplerine maddi ve manevi zarar verebiliyor.
Çatıya çakılan uydu borusu, su oluk ve inişlerinin tıkanması, şiddetli rüzgar sonrası çatı malzemelerinin uçması veya eskiyen yapı malzemeleri sebebi ile çatlama veya açılma yapan noktalar başlıca akıntı sebeplerdir.
Balkon duvarlarım kabardı, Teras su akıtıyor.
Teras çatılardaki veya balkonlarda, kalitesiz malzeme ve kötü işçiliğe bağlı yalıtım problemleriyle dış etkenler sebebi ile oluşan yıpranmalardan kaynaklanabilir. Öncelikle bakılması gereken yerler su giderleri ve süzgeçlerdir.
Çatımın Akmasını Nasıl Önlerim?
Çatı akmasını önlemek için çatının su yalıtımın yönetmelikleri uygun olarak yapılması gerekiyor. Ayrıca su yalıtımı yapılırken iklim koşullarının da dikkate alınması gerekiyor. Yağışın bol olduğu yerlerde, çatının güçlü malzemeler kullanılarak yalıtılması önemlidir. Olumsuz bir durum olduğunda ise vakit kaybetmeden gerekli tadilatın yapılması gerekiyor.
Su kaçağının kaynağını bulup, müdahale edemiyorsanız; tüm taş, seramik veya beton kaplama kırılmalı, eğim betonuna ulaşıp yalıtımı tekrar yapmalı ve su testinden geçtikten sonra tekrar kaplama yapmanız gerekir. Bu zor ve zahmetli kır-dök yöntemidir.
Çatı Akınca Tamirattan Kim Sorumlu Olur?
Çatı aktığı zaman ortaya çıkan en büyük sorun tadilattan kimin sorumlu olacağıyla ilgilidir. Villa gibi müstakil konutlarda çatıdan mülk sahibi sorumlu olur. Fakat apartmanlarda kat malikleri eşit sorumluluğa sahiptir. Yani çatı katında oturan bir kişi, çatıyla ilgili soru yaşarsa ortak kullanım alanı kuralları gereği tüm kat malikleri onarım için gerekli ödemeyi yapar. Bu kural, Kat Mülkiyeti Yasası kapsamında belirtilmiştir. Apartmanda daire sahibi olan herkes, çatı akması durumunda ortaya çıkan masrafları eşit olarak üstlenmekle yükümlüdür.
Çatı İzolasyon Malzemeleri aramak yerine İzmir İzolasyon Çözümleri için Bizi Arayın…